80% van de Hongaarse wijnen is wit, de rest is vooral rood, maar er wordt ook rosé gemaakt en zelfs champagne van goede kwaliteit. (We vergeten maar even dat alleen champagne uit de gelijkname streek zo mag heten.) Als je naar een Hongaars wijnfestival gaat, is het handig als je weet naar welke wijnen je op zoek moet gaan. In de regel maakt het etiket je duidelijk van welke druif of druiven een bepaalde wijn gemaakt is. Je vindt hieronder een beknopt overzicht van de allerbelangrijkste Hongaarse (of als Hongaars beschouwde) druiven en wijnsoorten.
Geeft een lichte, kruidige wijn met frisse zuren, die jong gedronken moet worden. Hij geurt en smaakt naar kruiden, veldbloemen, honing en muskaatdruiven.
Dit is de belangrijkste druif in de zoete Tokaji Aszú, maar er wordt ook meer en meer mooie, droge furmint gemaakt. Een goede furmint is elegant en heeft zachte zuren. Droge furmint geurt en smaakt naar peer, abrikoos, perzik, citrusvruchten, nootmuskaat en kruidnagel. Zoete furmint geurt en smaakt naar peer, abrikoos, honing, acaciabloemen, walnoten, kastanje, chocolade, tabak en koffie. De furmint uit Somló moet altijd belucht worden, die uit Tokaj is zachter.
Ook van deze druif worden droge en zoete wijnen gemaakt. Geur-
Geeft een lichte, frisse zomerwijn met zachte zuren, die jong gedronken moet worden. Hij geurt en smaakt naar druiven, muskaat en viooltjes.
Een druif die bijna alleen in Somló te vinden is. Hij geurt en smaakt naar mineralen, vuursteen, zouten en groene thee. Wijn van deze druif heeft 3-
Wordt meestal in blends, in cuvées gebruikt. Hij geurt en smaakt naar acaciahoning en –bloesem, veldbloemen en honingmeloen.
Hij wordt overal in Hongarije gemaakt, behalve in Tokaj, en het meest in het Balatongebied. Geur-
Ook wel bekend als pinot gris of pinot grigio. Komt bijna overal in Hongarije voor. Geur-
Dé begeleider bij uitstek van typisch Hongaarse gerechten als pörkölt (goulash), gulyásleves (goulashsoep) en halászlé (vissoep). De kadarka-
Deze druif geeft fruitige wijnen met zachte zuren. Hij geurt en smaakt naar frambozen en viooltjes.
Deze druif is ook bekend als blauer portugieser of kékoportó. Portugieser is een geliefde wijn vanwege zijn zachte karakter en geringe zuren. Geur-